keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Syksyn ensimminen tyrnipiirakka

Pihan pensaiden tyrnimarjat alkoivat vähitellen kypsyä tuossa viikko sitten, ja niinpä tui sitten pyöräytettyä jo se ensimmäinen piirakkakin... marjat suoraan pensaista kerättynä...



pohja:
  • 1½dl vehnäjauhoja
  • 1dl kaurahiutaleita
  • 1d sokeria
  • 125g voita
  • 4rk kylmää vettä
Nypi jauhot, hiutaleet, sokeri ja huoneenlämpöinen voi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi npeasti sekoittaen. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunnin verran (eli sen aikaa kun käyt pihalla poimimassa marjat kolmivuotiaan pojan avustaessa, välillä keinumassa ja palloa potkimassa...)
Painele taikina piirasvuokaan pohjalle ja reunoille, ja paista 200 asteessa n 15 minuuttia. Nosta jähtymään.

täyte:
  • ½dl vettä
  • 1dl tyrnimehua
  • ½-1dl tyrnimarjoja
  • 75g voita
  • 1dl sokeria
  • 3 munaa
  • 3 liivatetta
Liota liivatteet kylmässä vedessä n 5-10minuuttia. Kuumenna kattilassa vesi, tyrnimehu, voi sekä sokeri. Vatkaa munat vaahdoksi ja kaada kuumaa seosta ohuena nauhana munavaahtoon koko ajan vatkaten. Kaada seos tämän jälkeen kattilaan ja kuumenna sekoittaen kunnes se sakenee. Älä anna kiehua. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Vatkaa seosta hetki ja kaada se sitten jäätyneelle piiraspohjalle. Anna jäähtyä kylmässä.

Nam....

1 kommentti:

  1. Tätä haluaisin maistaa! Lähiseudulla kyllä tyrniä käytetään paljonkin, mutta reseptit ovat eriäväisiä.

    VastaaPoista